Peto godišnje doba – It is Carnival time!

January 15, 2018 | S. Gojević

okolica, ž. r. – surrounding

prijelaz, m. r. – transition

izraz, m. r. – expression

siječanj, m. r. – January

Čista srijeda, ž. r., Pepelnica, ž. r. – Ash Wednesday

podizanje, s. r. – rising

prethodan – previous

paljenje, s. r. – burning

pokladan prid. od poklade – carnival

razdoblje, s. r. = period

maškara, ž. r. – mask

potvrđivati – to confirm

vlast, ž. r. – government

povorka, ž. r. – parade

sudjelovati – to participate

ograničiti – to limit

udruga, ž. r. – association

zbivanje, s. r. = događanje – event

događanje, s. r. = zbivanje

vozilo, s. r. – vehicle

sudac, m. r. – judge

bal (pod maskama), m. r. – ball (masquerade)

okupljati – to gather

dužnosnik, m. r. – officer

održavati se – to take place

zaredom – in a row

natjecanje, s. r. – competition

staza, ž. r. – trail

 

Nisu samo stari Kinezi imali peto godišnje doba – ima ga i Rijeka i okolica! U Kini je peto godišnje doba prijelaz iz kasnog ljeta u ranu jesen. Na Kvarneru to je izraz za ludo karnevalsko vrijeme koje počinje 17. siječnja i traje do Čiste srijede ili Pepelnice.

Sve počinje podizanjem karnevalske zastave i pusta – karnevalske lutke koja simbolizira svo zlo iz prethodne godine. Njezinim paljenjem na pokladni utorak može se ući u novo razdoblje. Simbolična je i predaja gradskog ključa maškarama čime se potvrđuje njihova kratkotrajna vlast.

Karneval u Rijeci i okolici ima dugu tradiciju, a povorka se prvi put organizirala 1982. godine. U povorci su tada sudjelovale tri maškarane grupe, a broj se tijekom godina popeo na više od 150. Prije nekoliko godina organizator je broj grupa ograničio na njih stotinjak. Ova je manifestacija postala dio riječkog identiteta koji privlači sve veći broj turista. Rijeka je od 1995. godine u Europskoj udruzi karnevalskih gradova, a Riječki karneval nalazi se na listi 500 najvažnijih zbivanja u Europi.

U karnevalskom razdoblju više je događanja. Najpoznatija je Međunarodna ili Velika povorka koja je na rasporedu zadnju nedjelju pred Čistu srijedu ili Pepelnicu. Dva vikenda prije toga je dječja povorka, a vrlo zanimljiv i originalan je maškarani auto-rally „Pariz – Bakar“ u kojem su maskirani svi – od vozača, vozila, gledatelja pa sve do sudaca. Tradicionalan je i humanitarni bal koji okuplja predsjednike država, konzule te ostale visoke državne dužnosnike, a održava se u Guvernerovoj palači.

Već nekoliko godina zaredom organizira se i Carnival Snowboard Session – međunarodno natjecanje snowboardera na stazi koja se nalazi nekoliko metara od mora, a odmah nakon bordanja počinje i cjelonoćna maškarana zabava uz elektronsku glazbu Carnival DJ Session.

Budi što želiš! Dođi na Riječki karneval“ slogan je koji će te ovih dana dočekati u Rijeci. Ako ne možeš doći, glavna se povorka može pratiti i uživo putem interneta.

www.rijecki-karneval.hr